DuCUG 15 maart 2019

Door Siebrand Feenstra

Een druilerige en winderige vrijdag in maart, het moment om samen met 180 mede vakidioten, concullega’s en partners in crime je te vermaken op de 15e Dutch Citrix User group (DuCUG). Dit community-event wordt twee keer per jaar op wisselende locaties gehouden en is voornamelijk (maar niet uitsluitend) gericht op Citrix-producten en -technologieën. Citrix heeft in Nederland een actieve community, getuige ook het feit dat een fors deel van de CTP en CTA’ers uit ons land komen en een heel leger ervan was deze dag aanwezig.

Het was voor mij de eerste keer en dat is best een prestatie als je bedenkt dat ik al zo’n 20 jaar in de EUC-space werk. Had ik al die keren sjekladebollen bij de koffie en de (binnen) BBQ aan het einde van de dag gemist?

Bring Your Own Session?

Het bestuur van de DuCUG biedt altijd twee slots voor een “Bring Your Own Session” of “Bring Your Own Demo” afgekort BYOS & BYOD. Een unieke mogelijkheid om je eigen verhaal over de brug te brengen of om sprekerservaring op te doen. Ik sprak Remco Weijnen, Lid van de DuCUG stuurgroep: “Wij helpen mensen bijvoorbeeld met het aandragen van onderwerpen als de inspiratie is weggelekt. Er is veel vrijheid waar je het over wilt hebben, als het maar geen marketingpraatje is, of over je schoonmoeder gaat. Wil je dolgraag het podium op, maar je sterft van de zenuwen, je woorden komen te snel of juist te langzaam, dan is een ‘sprekerstraining’ van ons een optie. Je bepaalt zelf hoe en welke ondersteuning je nodig hebt van ons.”

Luister eens naar de Login Techcast vanaf de 2e DuCUG 2018 vanuit de Fabrique in Utrechtwaar Barry Schiffer (Voorzitter DuCUG) meer uitlegt hierover (vanaf 3:25).

Ervaren spreker en blogger Ryan Ververs – Bijkerk, die zelf ook op de DuCUG sprak, vertelt mij "Kennis delen is zeer belangrijk in ons vakgebied en de DuCUG is hier een mooi platform voor. Het is een hechte community met veel respect naar elkaar. Daarom is de DuCUG een ook het perfect platform voor beginnende sprekers. De organisatie is zeer bereikbaar en staan zelfs klaar om je te helpen als daar behoefte voor is. Events als een DuCUG helpen heel veel in zichtbaarheid en dat kan resulteren in een persoonlijke status zoals een Citrix Technology Advocate."

Dit sprong er voor mij uit

EUC Podcasts

De eerste sessie van de dag gaat over de gewaardeerde community podcasts waarin enkele Nederlanders een prominente rol spelen. De Nederlandse ‘Login Techcast’, vorig jaar opgezet door Eric van Klaveren en Sander Noordijk, en ‘Frontline Chatter’ van Kees baggerman en collega’s van de andere kant van de plas. Sander Noordijk wordt nu eens zelf bevraagd over het ontstaan en het vele werk dat gemoeid is om te komen tot een uitzending. “Structuur maar ook georganiseerde chaos zijn onmisbaar in de gesprekken met gasten uit het veld. Mijn grote wens is om Satya (Nadella) nog eens te mogen interviewen.”

De Login Techcast gaat binnenkort een onafhankelijke richting op met een nieuwe naam.

BYOS #1: 20/20 Vision

Ingmar Verheij is zijn bril niet vergeten en ziet een toekomst waarin de consumerization van enterprise applicaties zich ook doorzet naar de Citrix Workspace Client. Onder de noemer ‘intelligent experience’ worden applicatiedata en applicaties samengebracht in een ‘single pane of glass’ als een feed met notificaties, taken en inzichten. Verder voorspelt Ingmar dat metadata (informatie over data) de ‘key driver’ is voor de toekomst. Verschillende partijen zoals Microsoft met ‘cognitive services’, Box en ook Dropbox zijn dit volop aan het ontwikkelen. Een denkbaar scenario is een workflow waarbij in een geüploade foto privacygevoelige informatie, zoals creditcard gegevens, worden gevonden, dit leidt vervolgens tot een waarschuwing aan de gebruiker/medewerker. Zeer interessante materie!

Windows Virtual Desktop

Christiaan Brinkhoff en Jim Moyle deden een goed georganiseerd een-tweetje over de Microsoft Virtual Desktop. Wordt 2019 eindelijk ‘The Year of VDI’? De mannen menen van niet, hoewel de verwachting is dat DAAS in 2020 zo’n 50% gaat groeien mede door WVD, is de voorspelling dat juist het jaar 2025 ‘The Year of VDI’ wordt, het moment dat de ondersteuning voor Office 2016/ Office365 Pro Plus op Server 2016 afloopt. Andere zaken die aan bod kwamen waren Office365 en Microsoft Teams de weg voorwaarts zijn en FSLogix Profile Containers een prominente rol gaat vervullen in de WVD-propositie. De grootste competitie met VDI is niet zozeer DAAS, maar de ‘Digital Workspace’ (Modern Management, mobile SAAS, Rich clients).

Citrix Apps and Desktops + VMware on AWS

VMware werkt nauw samen met Citrix immers VMware klanten zijn vaak ook Citrix klanten. Andrew Morgan laat enkele mogelijkheden zien van Citrix Cloud Services op VMware Cloud on AWS (succes met die naam). Het VMware Cloud platform (VMC) bestaat uit vSphere, VSAN & NSX waarbij de hardware door Amazone Web Services (AWS) en de software laag door VMware wordt beheerd. Met de 1903 release van Windows 10 en de opkomende releases voor Citrix ‘Virtual Apps en Desktops’ en ADC, kan er vanuit studio rechtstreeks een hosting connectie worden opgezet naar VMC en desktops worden ‘provisioned’ middels MCS of PVS met iedere denkbare sizing (binnen de grenzen van VCenter).

Final note

Wat mij betreft een mooie eerste kennismaking met de DuCUG. De afsluitende borrel en BBQ verbroedert, en de zaal gonst en de sfeer is goed. Wat mij betreft mag een volgende keer nog wat meer technische diepgang hebben en wie weet sta ik hier zelf een keer...

 

Contact

Login Consultants Nederland B.V.
De Entree 95
1101 BH Amsterdam
The Netherlands
T. +31 (0) 20 342 0280
F. +31 (0) 20 697 5721
E. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.